Sekam
Henüz vakit varken...
Mail Adresiniz :
Şifreniz :
Mail Adresiniz : Şifreniz : Şifre Tekrar : Adınız Soyadınız : Telefon No ( isteğe bağlı) :
Türkiye Gençlik Raporu

Türkiye Gençlik Raporu

Türkiye Gençlik Raporu
Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi'nin (SEKAM) Türkiye Gençlik Raporu'na göre, katılımcıların yüzde 62'si "genç bir kız ile erkek istedikleri şartta aynı evde yaşayabilir" görüşüne katılmazken, yüzde 23'ü bunu olumlu karşıladı.
Toplantıda konuşan SEKAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Can, sonuçlara göre Türkiye'de gençlerde genel olarak sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı ile kumara eğilimi olduğunu söyledi.
Can, şiddete eğilim belirtilerinin de olduğunu aktararak, "Özellikle bilgisayar ve internet bağımlılığında bir artış söz konusu. Yalnızlaşma, sanallaşma, internet üzerinden sanal kahraman olmak gibi bir davranış bozukluğu var. Kimlikte bir parçalanmışlık hali ve melez kimlik oluşumu söz konusu. En ciddi meselelerden birisi, korkunç bir kavramsal kargaşamız var" diye konuştu.
Gençlerin güven duygusunda çok ciddi kırılmalar olduğunu dile getiren Can, "Kendisini değil de karşısındaki sorumlu hissetme, ana dilini bile doğru düzgün kullanamama, sahip olduğu şeylerin kıymetini bilememe, anormal moda akımlarına kapılma, aşırı uyku eğilimi, erken ergenleşme gibi bir süreci gençlik yaşamaya başladı. Türkiye'de bunlar henüz bir sosyal sorun haline gelmiş değildir. Henüz vakit varken bu sorunu çözebiliriz ama bir sonraki aşama çok daha kötü olabilir" ifadelerini kullandı.
Rapor
Toplantıda raporu açıklayan proje yönetmeni Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, 120 konu 308 sorudan oluşan verilerle raporun oluştuğunu söyledi.
Küme anketi değil, tek tek görüşülerek anket yapıldığını belirten Vatandaş, katılımcıların yüzde 49'unun erkek yüzde 51'inin kadın olduğunu bildirdi.
Vatandaş, katılımcıların kendileri için çok uygun buldukları ve benimsedikleri ilk 5 kimliğin yüzde 43 ile "Müslüman", yüzde 31 ile "ilerici, yüzde 29 ile "Atatürkçü", yüzde 23 ile "laik" ve yüzde 22 ile "İslamcı" olduğunu kaydetti.
Katılımcıların yüzde 70'inin kimseye güvenmediğini aktaran Vatandaş, şu bilgileri paylaştı:
"Babasına bile güvenmeyenlerin oranı yüzde 35 civarında. 'Evlilik modası geçmiş bir kurum mudur?' sorusuna yüzde 85 'hayır', yüzde 15 ise 'evet' cevabını verdi. 'Ateist' gençlerin yüzde 61'i Allah'a inandığını belirtti. Kendini 'ateist' olarak tanımlayanların yüzde 59'u düzenli oruç tutuyor, yüzde 13'ü düzenli beş vakit namaz kılıyor, yüzde 43'ü cuma namazına gidiyor. Kendisini "İslamcı" olarak tanımlayan gençlerin yüzde 17,8'i ise hiç namaz kılmadığını belirtirken, gençlerin yüzde 95 civarında bölümü, Allah'ın varlığına inandığını ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 62'si 'genç bir kız ile erkek istedikleri şartta aynı evde yaşayabilir' görüşüne katılmazken, yüzde 23'ü bunu olumlu karşılıyor, yüzde 15'i de kararsız."
Vatandaş, katılımcıların yüzde 31,2'sinin orduyu en güvenilir kurum olarak gördüğünü, bunu yüzde 21,4 ile Meclis, yüzde 18,4 ile hükümet, yüzde 7,3 ile Cumhurbaşkanlığı, yüzde 5,7 ile sivil toplum örgütleri, yüzde 4,3 ile diyanet, yüzde 2,9 ile de siyasi partilerin izlediğini kaydetti.
Celalettin Vatandaş, AB konusunda gençlerin kafasının karışık olduğuna işaret eden Vatandaş, katılımcıların yüzde 12'sinin "Türkiye mutlaka AB üyesi olmalı", yüzde 26'sının "olursa iyi olur", yine yüzde 26'sının "olsa da olmasa da olur", yüzde 11'i "olmasa daha iyi olur", yüzde 13'ü " kesinlikle olmamalı", yüzde 12'sinin de "üyelik şartları yerine getirilsin ama üye olmasın" görüşünde olduğunun saptandığını bildirdi.
Vatandaş, "Herkes kendi anadilinde eğitim alabilmeli midir?" sorusuna, katılımcıların yüzde 56'sının "evet" cevabını verdiğini dile getirdi.
Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi'nin (SEKAM) Türkiye Gençlik Raporu'na göre, katılımcıların yüzde 62'si "genç bir kız ile erkek istedikleri şartta aynı evde yaşayabilir" görüşüne katılmazken, yüzde 23'ü bunu olumlu karşıladı.Toplantıda konuşan SEKAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Can, sonuçlara göre Türkiye'de gençlerde genel olarak sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı ile kumara eğilimi olduğunu söyledi.Can, şiddete eğilim belirtilerinin de olduğunu aktararak, "Özellikle bilgisayar ve internet bağımlılığında bir artış söz konusu. Yalnızlaşma, sanallaşma, internet üzerinden sanal kahraman olmak gibi bir davranış bozukluğu var. Kimlikte bir parçalanmışlık hali ve melez kimlik oluşumu söz konusu. En ciddi meselelerden birisi, korkunç bir kavramsal kargaşamız var" diye konuştu.
Gençlerin güven duygusunda çok ciddi kırılmalar olduğunu dile getiren Can, "Kendisini değil de karşısındaki sorumlu hissetme, ana dilini bile doğru düzgün kullanamama, sahip olduğu şeylerin kıymetini bilememe, anormal moda akımlarına kapılma, aşırı uyku eğilimi, erken ergenleşme gibi bir süreci gençlik yaşamaya başladı. Türkiye'de bunlar henüz bir sosyal sorun haline gelmiş değildir. Henüz vakit varken bu sorunu çözebiliriz ama bir sonraki aşama çok daha kötü olabilir" ifadelerini kullandı.
Toplantıda raporu açıklayan proje yönetmeni Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, 120 konu 308 sorudan oluşan verilerle raporun oluştuğunu söyledi.Küme anketi değil, tek tek görüşülerek anket yapıldığını belirten Vatandaş, katılımcıların yüzde 49'unun erkek yüzde 51'inin kadın olduğunu bildirdi.Vatandaş, katılımcıların kendileri için çok uygun buldukları ve benimsedikleri ilk 5 kimliğin yüzde 43 ile "Müslüman", yüzde 31 ile "ilerici, yüzde 29 ile "Atatürkçü", yüzde 23 ile "laik" ve yüzde 22 ile "İslamcı" olduğunu kaydetti.
Katılımcıların yüzde 70'inin kimseye güvenmediğini aktaran Vatandaş, şu bilgileri paylaştı:"Babasına bile güvenmeyenlerin oranı yüzde 35 civarında. 'Evlilik modası geçmiş bir kurum mudur?' sorusuna yüzde 85 'hayır', yüzde 15 ise 'evet' cevabını verdi. 'Ateist' gençlerin yüzde 61'i Allah'a inandığını belirtti. Kendini 'ateist' olarak tanımlayanların yüzde 59'u düzenli oruç tutuyor, yüzde 13'ü düzenli beş vakit namaz kılıyor, yüzde 43'ü cuma namazına gidiyor. Kendisini "İslamcı" olarak tanımlayan gençlerin yüzde 17,8'i ise hiç namaz kılmadığını belirtirken, gençlerin yüzde 95 civarında bölümü, Allah'ın varlığına inandığını ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 62'si 'genç bir kız ile erkek istedikleri şartta aynı evde yaşayabilir' görüşüne katılmazken, yüzde 23'ü bunu olumlu karşılıyor, yüzde 15'i de kararsız."
Vatandaş, katılımcıların yüzde 31,2'sinin orduyu en güvenilir kurum olarak gördüğünü, bunu yüzde 21,4 ile Meclis, yüzde 18,4 ile hükümet, yüzde 7,3 ile Cumhurbaşkanlığı, yüzde 5,7 ile sivil toplum örgütleri, yüzde 4,3 ile diyanet, yüzde 2,9 ile de siyasi partilerin izlediğini kaydetti.Celalettin Vatandaş, AB konusunda gençlerin kafasının karışık olduğuna işaret eden Vatandaş, katılımcıların yüzde 12'sinin "Türkiye mutlaka AB üyesi olmalı", yüzde 26'sının "olursa iyi olur", yine yüzde 26'sının "olsa da olmasa da olur", yüzde 11'i "olmasa daha iyi olur", yüzde 13'ü " kesinlikle olmamalı", yüzde 12'sinin de "üyelik şartları yerine getirilsin ama üye olmasın" görüşünde olduğunun saptandığını bildirdi.Vatandaş, "Herkes kendi anadilinde eğitim alabilmeli midir?" sorusuna, katılımcıların yüzde 56'sının "evet" cevabını verdiğini dile getirdi.